Vanwege het coronavirus hebben veel mensen de afgelopen tijd thuisgewerkt. Nu de adviezen omtrent het thuiswerken ook veranderen, komen er veel reacties dat mensen graag een combinatie tussen thuis en op kantoor werken aanhouden. Dit geeft natuurlijk een stukje extra flexibiliteit, maar hoe zorg je ervoor dat deze manier van werken ook nog veilig is voor je IT-omgeving?

De uitdagingen van veilig thuiswerken.

Een aantal basisstappen voor het veilig thuiswerken is natuurlijk een beveiligde verbinding naar kantoor. Het is van belang om te voorkomen dat derde zomaar op de server kunnen komen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert hierin om gebruik te maken van een “Virtual Private Network”, ook wel VPN genoemd, in combinatie met Multi-Factor Authenticatie en het afdwingen van sterke wachtwoorden.

Maar daarnaast is er nog meer van belang. Laat je een medewerker via een laptop of pc thuiswerken die privé is aangeschaft? Of lever je vanuit kantoor een systeem? Het gebruik van een privé apparaat brengt namelijk veel veiligheidsrisico’s met zich mee. Want je hebt geen monitoring op deze apparaten, allerlei soorten software kan geïnstalleerd staan en wellicht staat er niet eens een wachtwoord ingesteld. Daarom adviseren wij om nooit mensen via hun eigen systeem te laten werken op het zakelijke netwerk.

Daarnaast is het ook belangrijk dat medewerkers gebruik maken van een beveiligd wifi netwerk thuis. Is dit namelijk niet het geval, dan kan het zo zijn dat iemand anders ongevraagd meekijkt op het netwerk. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van je IT-omgeving. Veilig thuiswerken is dus zo makkelijk nog niet.

We raden het aan om een document op te stellen waar de richtlijnen voor het thuiswerken in beschreven staan. Dit zorgt voor duidelijkheid en draagt bij aan het creëren van een veilige omgeving. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een document met richtlijnen? Neem dan contact met ons op via 078-7440090 of via info@aiv-automatisering.nl. We helpen je graag naar een veilige (thuiswerk)omgeving!

Plan een adviesgesprek.

Vraagt u zich af of uw IT-inrichting efficiënter en veiliger kan? We nemen uw situatie graag onder de loep. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om uw wensen en behoeften met ons te bespreken. We helpen u graag!