Geen van beide zou dan natuurlijk het makkelijke antwoord zijn. Maar helaas is het faciliteren van veilige en stabiele IT-infrastructuur een grotere uitdaging dan dat veel mensen denken. Regelmatig zien wij voorbeelden van hoe het niet moet omdat er onvoldoende aandacht is besteed aan de IT-omgeving. Daarom gaan we in deze blog verder in op het onderwerp “Liever een storing of een hack?” om verder inzicht te geven over de gevaren die een bedrijf loopt bij het niet investeren in de IT-omgeving.

De grote gevaren voor uw onderneming.

Recent hoorde we een verhaal van een ondernemer die zijn onderneming is kwijtgeraakt door een hack. Al zijn bestanden waren versleuteld door een nog onbekende dader die dat voor zijn plezier deed. Vervolgens konden opdrachten voor klanten niet uitgevoerd worden en was het euvel niet meer te herstellen. Hierdoor is deze ondernemer het bedrijf, wat al jaren erg succesvol was, van het ene op het andere moment verloren door gebrek aan een veilige IT-omgeving. Zo snel kan het gaan door het niet goed beveiligen en back-uppen van je IT-omgeving. We zien dit helaas regelmatig terug.

Hoe voorkom je een storing of een hack?

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je IT-omgeving. Dit omdat de techniek continue vernieuwd, maar ook de gevaren die worden helaas groter. Gestolen bedrijfsinformatie krijg je niet zomaar terug en dat kan ook imagoschade opleveren die je voor een lange tijd kan achtervolgen. Maar welke acties zijn van belang om een storing of een hack te voorkomen? Denk daarbij aan de volgende acties:

  • Dagelijkse monitoring van wat er gebeurt op de IT-omgeving.
  • Up-to-date houden van software en hardware.
  • Goede beveiligingssoftware gebruiken op servers en computers.
  • Goed monitoren van Zero-Day meldingen.
  • Het afnemen van administrator rechten bij gebruikers zodat software alleen met tussenkomst van de IT-beheerder geïnstalleerd kan worden.
  • Test je beveiliging en back-up regelmatig.

Dit is nog een korte samenvatting van een aantal belangrijke punten. Het lijkt misschien alsof dit niet van extreem groot belang is, maar om de continuïteit van uw IT-omgeving te waarborgen zijn dit wel essentiële stappen.

Uitbesteden of toch zelf doen?

Natuurlijk adviseren wij om de IT uit te besteden. We zien dat bedrijven die dit zelf doen en daardoor veel risico lopen. Het vinden en implementeren van de juiste systemen is voor veel MKB-bedrijven niet rendabel waardoor er of een groot risico ontstaat, of de investering verliest veel waarde. Over het uitbesteden van je IT-beheer heb ik eerder een blog geschreven. Wist u dat het ook mogelijk is om IT-beheer voor een deel uit te besteden? Neem contact met ons op voor meer informatie over Co-Managed IT.

Plan een adviesgesprek.

Vraagt u zich af of uw IT-inrichting efficiënter en veiliger kan? We nemen uw situatie graag onder de loep. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om uw wensen en behoeften met ons te bespreken. We helpen u graag!