Bescherming tegen cyberaanvallen en phishing en malware die inmiddels dagelijks in uw mailbox verschijnen. Dat willen we allemaal wel. Gelukkig zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om uw data te beveiligen. Wilt u zorgeloos veilig online kunnen surfen? In dit blog leest u waarom de bescherming van uw data belangrijk is en hoe u hier zelf mee kan beginnen.

Waarom het beveiligen van uw data belangrijk is

U denkt misschien: ‘het stelen van data gebeurt toch alleen bij grote bedrijven?’ Maar niets is minder waar. Er worden duizenden pogingen per dag gedaan om bij gevoelige data van bedrijven te komen of het systeem over te nemen. Als cybercriminelen succesvol zijn, worden er grote geldbedragen geëist voordat u verder kunt werken. Beveilig uw data en blijf cybercriminelen één stap voor.

Tips om uw data te beveiligen

Wilt u zelf alvast kijken naar wat u kan doen om uw data te beveiligen? Begin met de volgende punten:

Gebruik sterke wachtwoorden

Tijd om uw favoriete huisdier te pensioneren. Tenminste, voor uw wachtwoorden dan. U heeft het waarschijnlijk al 100 keer gehoord: gebruik een sterk wachtwoord en gebruik overal een ander wachtwoord voor. U denkt misschien: ‘al deze verschillende wachtwoorden kan ik toch nooit onthouden.’ Gelukkig zijn hier tegenwoordig oplossingen voor. Zoals 1Password en Lastpass. Dit zijn browserextensies en apps die al uw wachtwoorden voor u onthouden en invullen terwijl u online aan het surfen bent. Voor toegang tot uw wachtwoorden hoeft u alleen één hoofdwachtwoord te onthouden. Zo zijn al die verschillende wachtwoorden goed te overzien.

Multifactor authentication

Nu we het toch hebben over sterke wachtwoorden. Gebruik multifactor authentication (MFA). Dit is een extra stapje tijdens het inloggen waarbij er een code op uw telefoon wordt gegenereerd. Deze voert u in na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Volgens Microsoft is de kans dat een account met MFA in verkeerde handen komt kleiner dan 0,1%.

Klik niet roekeloos op elk linkje

Net als ‘gebruik een veilig wachtwoord’, heeft u deze tip waarschijnlijk ook al vaker gehoord: klik niet zomaar op elke link. Vooral niet als u niet weet wie de afzender is. Loop de afzender na. Is dit een bekende of iemand die zich voordoet als iemand anders. Er zijn veel bedrijven die een e-mail krijgen van hun CEO of ze even wat geld willen overmaken van de bedrijfsrekening, om vervolgens te ontdekken dat het e-mailadres niet klopte.

Kijk of de website waarop u zit veilig is

Een veilige website kunt u herkennen aan ‘https’ in de browser. Waarbij de ‘s’ staat voor secure. Vaak ziet u bij een veilige website ook het icoontje van een slotje naast de URL staan.

Maak back-ups

Maak regelmatig een back-up. Mocht er toch iets gebeuren met uw data, dan weet u zeker dat u een back-up heeft om op terug te vallen.

Uw bedrijfsdata is veilig door de diensten van AIV

Als u zeker wilt weten dat uw data goed beveiligd is kunt u terecht bij AIV automatisering. Wij regelen verschillende zaken met betrekking tot systeembeheer. Zo ook het beschermen van de online veiligheid van uw bedrijf. Dit doen wij door extra beveiligingslagen toe te voegen en door het monitoren van uw online omgeving. Niet alleen beschermen we uw bedrijf tegen aanvallen en virussen. U kunt ons ook inschakelen voor het maken en opslaan van uw back-ups. Mocht er onverhoopt toch iets met uw data gebeuren kunnen we een eerdere versie van uw gegevens terugzetten. Dit kan ook als u per ongeluk zelf in een verkeerde versie werkt of iets vroegtijdig in de prullenbak gooit. Dit hebben we namelijk allemaal wel eens gedaan.

Zeker weten dat uw bedrijfsdata goed beveiligd wordt? Neem dan contact met ons op.

Plan een adviesgesprek.

Vraagt u zich af of uw IT-inrichting efficiënter en veiliger kan? We nemen uw situatie graag onder de loep. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om uw wensen en behoeften met ons te bespreken. We helpen u graag!