Een datalek kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Van cybercriminelen die actieve pogingen doen om bij uw bedrijfsgegevens te komen tot een computer van een oud-werknemer die niet goed is leeggehaald. En van vergeten USB-sticks tot een e-mail naar een verkeerd mailadres. Een datalek kan al door een klein ongeval ontstaan en er zitten niet altijd criminelen achter.

Toch is het met de rap groeiende technologie en met het werken op afstand belangrijker dan ooit om actief een datalek te voorkomen. Dit is hoe u te werk gaat.

Wat is een datalek?

Onder een datalek worden ongeoorloofde (of onbedoelde) toegang tot gegevens en het ongewenst vernietigen, verliezen of verstrekken van gegevens gerekend. Dit kan leiden tot grote schade voor uw bedrijf.

Een groot datalek van cybercriminelen kan ervoor zorgen dat uw hele bedrijf stil komt te staan. Dit is natuurlijk het laatste wat u wilt. Daarom zorgt AIV automatisering ervoor dat uw data goed beveiligd is en dat er back-ups worden gemaakt van uw onlineomgeving. Zo bent u binnen de kortste keren weer online.

Voorkom een datalek

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook voor het voorkomen van een datalek. AIV automatisering zorgt er op verschillende manieren voor dat de data van uw bedrijf goed beveiligd is.

Het beveiligen van de toegangscontrole

Het instellen van een gebruikersnaam, wachtwoord en multi-factor authentication (MFA). MFA is een extra stapje tijdens het inloggen. Naast het invoeren van een e-mailadres en wachtwoord wordt er ook gevraagd om een code die naar uw telefoon wordt gestuurd.

Een firewall installeren

Beschermen van uw omgeving door middel van een firewall afgestemd op jouw bedrijf. Deze installeren wij voor jou.

Veilig wachtwoord gebruik

Samen kijken we naar een goede wachtwoordkluis die verschillende wachtwoorden voor u onthoudt. Zo kunt u overal een sterk en verschillend wachtwoord gebruiken. En niet ‘Administrator123’. Het gebeurt namelijk dat criminelen de server van uw bedrijf zoeken en proberen in te loggen met generieke wachtwoordcombinaties. Dit monitoren we en blokkeren we. Hier krijgen we een ook melding van.

Netwerkapparatuur

De toegang naar uw netwerkapparatuur is beveiligd en beheerd. Hierbij kijken we naar wie er waarvandaan toegang heeft. Denk hierbij aan plekken als het kantoor, de thuiswerkplek en het favoriete internetcafé.

Monitoring

We monitoren alles wat uw computer in- en uitkomt, uw netwerkverkeer en de bestanden op de computers. Dit doen we door verschillende lagen van beveiliging toe te voegen. We scannen constant op bedreigingen en afwijkingen die eventueel een dreiging kunnen gaan vormen. Bijvoorbeeld tijdens het maken van een back-up. Zien we iets wat abnormaal is? Dan gaan we hier meteen mee aan de slag. Ook kijken we of er ongewenste zijn die toegang willen tot de server en blokkeren dit, echter gaat dit vaak om een werknemer die de juiste wachtwoordcombinatie niet meer weet.

Wilt u een datalek voorkomen? Volg de awareness training

Een datalek ontstaat al snel. Zo is een mailtje naar de verkeerde persoon is eigenlijk al een datalek. Een datalek voorkomen is ook voor een heel groot gedeelte bewustwording. Medewerkers (en werkgevers) moeten worden geïnformeerd over hoe zij zelf datalekken kunnen voorkomen. Daarom geven wij trainingen aan bedrijven over alle ins en outs die er te leren zijn op het gebied van databescherming. Hier behandelen we hoe u het beste de toegang tot de server kan bewaken, hoe u veilige wachtwoorden aanmaakt en opslaat – want niemand onthoudt honderd verschillende wachtwoorden – en zorgen we ervoor dat iedereen binnen het bedrijf weet hoe ze veilig en bewust met data om moeten gaan. Wilt u ook een awareness training voor uw bedrijf? Dat kan! Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Datalek bij uw bedrijf voorkomen?

Wilt u graag zorgen dat datalekken bij uw bedrijf niet voorkomen? Wij helpen u graag! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Een van onze medewerkers bespreekt dan met u uw wensen.

Plan een adviesgesprek.

Vraagt u zich af of uw IT-inrichting efficiënter en veiliger kan? We nemen uw situatie graag onder de loep. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om uw wensen en behoeften met ons te bespreken. We helpen u graag!